Keratine, wat is dat eigenlijk?

Misschien heb je de term keratine al wel eens horen vallen, maar wat betekent dat woordje eigenlijk? Wel, wij duiken samen met jou wat dieper in dat begrip.

Keratine is een lichaamseigen proteïne

Keratine is een stof die zich van nature in ons lichaam bevindt. We maken dus met zijn allen keratine aan. Je vindt deze proteïne onder meer in je haar, je nagels en je huid. Dit stofje geeft kracht en zorgt voor flexibiliteit. Het houdt je haar zacht, maar kan ook stevig uit de hoek komen, zoals in je nagels. Keratine is in de laatste jaren aan een sterke opmars bezig in tal van beautyproducten en wordt ook in heel wat haarverzorgingsproducten verwerkt. De verstevigende eigenschappen zorgen voor een ware boost in de verkoop, maar heb je extra keratine eigenlijk wel nodig?

Vrouw met golvend haar.

Wat is het effect?

Keratine beschermt je nagels en haar en dit op een lichaamseigen manier. Door extra keratine aan producten toe te voegen zoals shampoo, ga je het effect vergroten. Externe omstandigheden zoals föhnen, verven en stijlen doen immers de natuurlijke keratine in je haar afnemen en door de extra keratine in haarproducten wordt dit weer aangevuld. Het effect? Je haar wordt weer zacht, glanst meer en valt beter in model te houden. Zeker bij kroezig of zwaar beschadigd haar zie je het effect. Maar er zijn ook wel wat gevaren en nadelen aan verbonden.

Hoe bedoel je, nadelen?

Wel, de glans die keratine aan je haar geeft is eigenlijk een omhulsel rond het haar. Beschouw het als een laagje rond het haar. Let wel: dit is redelijk pittig voor je haar en permanent keratine gebruiken is dan ook geen goed idee. Als je het te veelvuldig gebruikt kan het zelfs leiden tot haarbeschadiging en -uitval.

Photographer: Liubov Ilchuk | Source: Unsplash

Wat als je te weinig keratine in je lichaam hebt?

Beschik je over te weinig van deze onoplosbare eiwitten, dan worden je nagels breekbaarder en je huid en haar worden doffer. Je huid wordt ook vaak droger en krijgt een grauwe kleur. Kortom, echt blaken van gezondheid doe je niet.

Waar haal je op een natuurlijke manier keratine?

Je reserves op een natuurlijke manier aanvullen? Dat doe je door te letten op je voeding. Eet voldoende eiwitten, zo vul je je reserves aan. Vlees, vis, gevogelte en eieren zijn alvast goed om keratine te sprokkelen, maar ook groene bladgroenten en citrusfruit zitten boordevol. Maar ook heel wat andere voedingsmiddelen komen in aanmerking.

L’ARIN, de natuur zijn werk laten doen

Wil je, nu je op de hoogte bent en de risico’s kunt inschatten, met een keratinebehandeling aan de slag? Weet dan dat de producten van L’ARIN pH-neutraal zijn en dus perfect gecombineerd kunnen worden met deze behandeling. Trouwens, onze producten matchen ook uitstekend met haarkleuring.

give your skin a little love
Photographer: Kimia Zarifi | Source: Unsplash

Zelf geloven we sterk in de kracht van de natuur en dat natuurlijke, verstevigende oplossingen op lange termijn het beste werken. Kwalitatieve producten beschikken immers over voedende stoffen en mijden schadelijke chemicaliën, waardoor je haar in topconditie blijft. Wil dat zeggen dat af en toe eens ‘cheaten’ en je haar een extra boost geven met keratine een probleem is? Nee, helemaal niet, zolang je het maar met mate doet. Vergelijk het gerust met het eten van comfort food. Dagelijks is geen goed idee, maar heel af en toe kan het helemaal geen kwaad. Kan je meer advies gebruiken? Contacteer ons!

×
Welcome Newcomer